Απόφαση Εκτατής ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΝΑΝΚ (18-05-2010) .

ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΣΥΝΑΝΚ (18-05-2010)

Τα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. με την στήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ στρέφονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα, σε μια επίθεση που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια, κατά των μισθωτών τόσο του  Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, με προσπάθεια να μεταφέρουν τα φορτία της διαχρονικής δημοσιονομικής κρίσης στους εργαζόμενους. Σε καμία περίπτωση, δεν είναι οι εργαζόμενοι που ευθύνονται για την κρίση αλλά οι αντιαναπτυξιακές πολιτικές των Κυβερνήσεων που ασκήθηκαν μέχρι σήμερα, οι οποίες διόγκωσαν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας, συμπίεσαν τα εργατικά εισοδήματα οδηγώντας τους εργαζόμενους σε δανεισμό, αυξάνοντας όμως παράλληλα σε υπέρμετρο βαθμό τα κέρδη των Τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.


Τα συγκεκριμένα μέτρα καμιά σχέση δεν έχουν με την αποπληρωμή του χρέους. Το σύνολο των 120 δις  που θα δοθούν από το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα  επιστρέψουν στους ίδιους τους δανειστές,
καθώς η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για να αποπληρωθούν τόκοι και τοκοχρεολύσια στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή τις ευρωπαϊκές και αμερικάνικες τράπεζες και το ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα θα είναι μια νέα έκρηξη του δημόσιου χρέους και νέες εργατικές θυσίες για την αποπληρωμή της «βοήθειας» που μας παρέχει σήμερα ο μηχανισμός στήριξης. Μας οδηγούν  σε ένα φαύλο κύκλο διαρκών εργατικών θυσιών.

Στη συνέχεια των αντιεργατικών μέτρων έρχεται το Σχέδιο Καλλικράτης και το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που σε συνδυασμό με την συνεχή λιτότητα, την αύξηση της φορολογίας των ασθενέστερων στρωμάτων ουσιαστικά θα επιδεινώσουν  ακόμη περισσότερο την κατάσταση των εργαζομένων.

Η Ο.Σ.Υ.Ν.Α.Ε. με την ομόφωνη απόφαση του 4ου Τακτικού Συνεδρίου, ανέδειξε τον αντιδραστικό χαρακτήρα του Σχεδίου Καλλικράτης.
Προσπαθεί μέσα από νέα και μεγαλύτερα διοικητικά κέντρα να διευκολύνει τη δραστηριότητα μονοπωλιακών ομίλων μέσω ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων.
Θέλει να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες για τα νέα σχήματα τις τοπικής αυτοδιοίκησης. μεταφέροντας το κόστος στους ίδιους τους εργαζόμενους
Στο όνομα της ανταποδοτικότητας αυτό που επιχειρείται είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες καιο περιορισμός των δαπανών για υγεία, παιδεία , πρόνοια, με ταυτόχρονη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα τους.
Επιδιώκεται μέσα από τη λειτουργία των νέων σχημάτων της Αυτοδιοίκησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να επεκταθεί η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στις Ν.Α.
• Η κατάργηση των Ν.Α. (αλλά και των Δήμων) θέτει σε ομηρία χιλιάδες εργαζομένους . Οι απειλές στελεχών της κυβέρνησης για απολύσεις προσωπικού, με την κατάργηση οργανικών θέσεων αυτό αποσκοπεί. ι. Αλήθεια γιατί δεν γίνονται τα οργανογράμματα των νέων οργανισμών και να γίνουν οι μετατάξεις όλου του προσωπικού στις οργανικές θέσεις των οργανισμών αυτών και όχι σε προσωποπαγείς θέσεις;  Με δεδομένο ότι το Δ.Ν.Τ. ζητάει «γη και ύδωρ» από τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, η κυβέρνηση με το σχέδιο Καλλικράτης αποκτά το κατάλληλο εργαλείο για να προβεί σε απολύσεις αν της ζητηθεί.
• Οι μετατάξεις θα είναι υποχρεωτικές , ενώ σε καμία περίπτωση δεν δίνεται το δικαίωμα της επιλογής όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αντίθετα μετά τη σύσταση των οργανισμών μέσα στο 2011 θα γίνει μετακίνηση προσωπικού οπουδήποτε, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ο τρόπος και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν αυτές οι μετακινήσεις. Με δεδομένο της απειλής της απόλυσης  ο καθένας μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε.
• Είναι εμπαιγμός για τους υπαλλήλους των Ν.Α. ότι με τη μεταφορά τους στους Δήμους ή στις Περιφέρειες θα διατηρήσουν τυχόν επιπλέον μισθολογικές διαφορές, όταν όλοι γνωρίζουν ότι είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τομέα. Αντίθετα οι υποσχέσεις ότι με το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα καμφθούν οι τυχόν διαφορές, είναι πραγματικά αστείες , όταν το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πετσόκομμα των μισθών και συντάξεων.
• Δεν ξεκαθαρίζεται τι θα γίνει με τους δόκιμους υπαλλήλους, για τους οποίους δεν επιτρέπεται η μετάταξή τους εφόσον βρίσκονται σε δόκιμη περίοδο, ενώ ταυτόχρονα απολύονται χιλιάδες συμβασιούχοι οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και οργανικές ανάγκες.
Ως υπάλληλοι της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης πρέπει να επιμείνουμε και να βροντοφωνάζουμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην νέα «αρχιτεκτονική» της τοπικής αυτοδιοίκησης  που έχει το όνομα Καλλικράτης σύμφωνα με τις αποφάσεις τις γενικής μας συνέλευσης και του συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Να μην συρθούμε σε έναν ανούσιο και ανωφελή διάλογο σε επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου με την κυβέρνηση, γιατί όπως φαίνεται από την πρακτική που υιοθετεί κυρίως ο υποταγμένος συνδικαλισμός οδηγεί σε συναίνεση, και όχι σε λύσεις υπέρ των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο φέρει ήδη τη σφραγίδα του ΔΝΤ. Οι γενικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού περιέχονται, ήδη, στο μνημόνιο που η χώρα μας συνυπέγραψε με το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παρακάτω  ξεχωρίσαμε τις βασικές πλευρές τού προς ψήφιση νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, οι συντάξεις θα μειωθούν λόγω:

α) της επιβολής ποινής σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης (από το 2011),
β) της μείωσης από το 2013 του ποσοστού αναπλήρωσης στο 2% για κάθε συντάξιμο έτος (χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό αφορά τη συνολική ή μόνο την κύρια σύνταξη), η  προωθούμενη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις (άρθρο 15),
γ)της αλλαγής του ορίου συνταξιοδότησης. Η απαίτηση 40 ετών εργασίας (αντί 35 ή 37 που είναι σήμερα) για να εξασφαλίσει κάποιος την ανώτατη σύνταξη.
δ) του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, από το 2018, (βασική 360 ευρώ, ανταποδοτική ή αναλογική επί των εισφορών όλου του εργάσιμου βίου.
Δραματική θα είναι και η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, με το μέσο όρο τους να αυξάνεται ως το 2015 από τα 61,4 έτη στα 63,5 έτη. Θα έχουμε καρατόμηση των όποιων διευκολύνσεων είχαν οι μητέρες και οι γυναίκες στο δημόσιο (από το 2011 έως το 2013 τα όρια συνταξιοδότησης των δεύτερων εξισώνονται με εκείνα των ανδρών), το πρόστιμο-μείωση της σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης, τα κίνητρα παραμονής στην εργασία ακόμη και ως τα 40, η απαγόρευση της εθελουσίας εξόδου, η δυνατότητα παραμονής στην εργασία και στο δημόσιο τομέα, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ανάλογα με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Λόγω της δραστικής μείωσης των συντάξεων που συνεπάγονται οι προωθούμενες αλλαγές, οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται στην πράξη να δουλεύουν τουλάχιστον μέχρι τα 70 τους προκειμένου να πάρουν μια αξιοπρεπή σύνταξη που θα κινείται στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα.

Το νομοσχέδιο αποτελεί τομή γιατί κάνει αλλαγές και στη φιλοσοφία του ασφαλιστικού οικοδομήματος και όχι μόνο στις ποσοτικές παραμέτρους του.
Από το 2018 καταργείται η κατώτατη σύνταξη. Στη θέση της, η κυβέρνηση καθιερώνει αυτό που αποκαλεί «βασική σύνταξη». Η «βασική σύνταξη» παγιώνεται στα όρια ενός προνοιακού επιδόματος, ύψους 360 ευρώ το μήνα, με σημερινές τιμές. Με την καθιέρωση της βασικής σύνταξης, στην ουσία ανατρέπεται η ίδια η έννοια της κοινωνικής ασφάλισης. Η θέσπισή της δεν συνιστά παρά μια απατηλή προσπάθεια διαχωρισμού της κρατικής συμμετοχής από τη χρηματοδότηση του συστήματος από τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της οποίας καταργείται ουσιαστικά η τριμερής χρηματοδότηση και θεσμοθετείται η πλήρης απόσυρση του κράτους από την εγγύηση των συντάξεων.
Και θα εισάγει -και μάλιστα με κυριαρχικό τρόπο, μιας και το αναλογικό τμήμα της σύνταξης θα είναι το μεγαλύτερο- τα ανταποδοτικά, ιδιωτικά κριτήρια στην ασφάλιση.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ:
• ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΝΤ ΕΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
• ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
• ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
• ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΙΚΗ ΚΙ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
• ΣΤΙΣ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
• ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
• ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ
• ΣΤΙΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
• ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

• ΛΕΜΕ ΝΑΙ:
• ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
• ΣΕ 1400 ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ, ΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ – ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ – ΜΕ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ
• ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ
• ΣΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΔΙΤ .
• ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΙΔΑΧ) ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
• ΣΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ.
• ΕΝΙΑΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ (70€ /ημέρα)

Πρόγραμμα δράσεων
Αποχή από τις επιτροπές
Συμμετοχή στην απεργία στις 20 Μάη, με κατεύθυνση για συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας.
Συνεχόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας κάθε Δευτέρα και Τρίτη
Συνέντευξη τύπου στο οποίο να φαίνεται η Απόφαση του Συνεδρίου
Δίωρη συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας σε συνεννόηση με σύλλογο υπαλλήλων περιφέρειας, σε μια κοινή συνέλευση συντονισμού.
Συνάντηση με περιφερειάρχη.
Συντονισμός με άλλους συλλόγους. Συμμετοχή και συνδιοργάνωση πανσυριανής συνέλευσης εργαζομένων(ΟΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ κ.α )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *