Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η ακρίβεια γιγαντώνεται σε όλη την Ελλάδα λόγω της επίπτωσης από τη συνεχιζόμενη αύξηση των καυσίμων στα μεταφορικά, με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευθεί στο 12% (στα επίπεδα του 1993), το κόστος των ενοικίων, των μετακινήσεων, των λογαριασμών και των βασικών αγαθών να έχει εκτιναχθεί στα ύψη). Επιπρόσθετα όπως αναδειχθεί και από Μελέτη του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ, οι μισθοί των εργαζόμενων στο Δημόσιο, καταγράφουν μείωση κατά 25,6% μεταξύ των ετών 2008 – 2020 και μάλιστα η μείωση, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, είναι ακόμα πιο έντονη στις γυναίκες εργαζόμενες. Αυτό επιβεβαιώνει αφενός το μεγάλο οικονομικό πλήγμα που έχουμε υποστεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης και αποκαλύπτει αφετέρου άλλη μια αρνητική πανευρωπαϊκή «πρωτιά» για τη χώρα μας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Ελλάδα «ξεχωρίζει» για το ύψος της αρνητικής προσαρμογής του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων της.
Στα νησιά μας το κόστος ζωής είναι ακόμη πιο ακριβό, τόσο στη διατροφή, όσο και στα ενοίκια, αλλά και σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ύδρευση – αποχέτευση) και επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την συνεχιζόμενη αύξηση των καυσίμων, η οποία έχει άμεση επίπτωση στα μεταφορικά (εισιτήρια πλοίων, εμπορευμάτων κ.λπ.).
Πρέπει να ληφθούν επιτέλους υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες των Κυκλάδων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συνολικότερα και να γίνει πράξη η πρόβλεψη για τη νησιωτικότητα που είναι κατοχυρωμένη και από το άρθρο του 106 §1 του Συντάγματος, που αφορά την ειδική μέριμνα που θα πρέπει να λαμβάνεται για τις νησιωτικές περιοχές λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους.
Σε συνέχεια των παραπάνω και ως απολύτως απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των συναδέλφων μας:
Ζητάμε:
- την άμεση εφαρμογή του άρθρου 32 του ν. 4483/2017 (Α΄ 107), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 349 του Ν. 4512/2018 , το άρθρο 55 Ν.4735/2020,ΦΕΚ Α 197/12.10.2020 και το άρθρο 26 Ν.4807/2021,ΦΕΚ Α96/11.06.2021 για όλους τους συναδέλφους μας που αφορά, με τη χορήγηση επιδόματος στέγασης & σίτισης. Επίσης να γίνει άμεση παρέμβαση προς την κυβέρνηση για τροποποίηση του ισχύοντος άρθρου ώστε να υπάρξει επέκταση της χορήγησης σε όλους τους υπαλλήλους των Π.Ε. Κυκλάδων που αφορά, ανεξάρτητα από τα πληθυσμιακά όρια που τίθενται, αλλά και σε χρήμα. Ήδη η Περιφέρεια πράττοντας ορθά ενισχύει υπαλλήλους άλλων Υπηρεσιών (Ιατρούς εξ όσων γνωρίζουμε).
- την άμεση παρέμβασή σας, όπως συζητήθηκε και συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας με τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στη Σύρο στις 20-5-2022, προς την κυβέρνηση για τον διπλασιασμό τουλάχιστον, του επιδόματος προβληματικών περιοχών που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α’) στους Υπαλλήλους της Περιφέρειας ώστε να καλυφτεί εν μέρει το αυξημένο κόστος διαβίωσης στα νησιά. Να υπάρξει επίσης παρέμβαση, επαγρύπνηση και μέριμνα από την Διοίκηση, στα Όργανα της (ΕΝ.ΠΕ) αλλά και παρέμβαση της στην Κυβέρνηση αν χρειαστεί, ώστε να μην εξαιρεθούν οι Νομοί Κυκλάδων και Δωδεκανήσου από τυχόν έκδοση της προβλεπόμενης από την σχετική Νομοθεσία Κοινής απόφασης καθορισμού παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών.
- Την άμεση παρέμβασή σας, όπως συζητήθηκε και συμφωνήθηκε στην ίδια συνάντηση μας, για την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τιςαποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις στις νησιωτικές περιοχές, ώστε αφενός να ανταποκρίνονται στην ιδιαιτερότητα των νησιών μας, τόσο στο αυξημένο κόστος ζωής όσο και στις συνθήκες που επικρατούν στη πολυνησιωτική μας Περιφέρεια. Να συνυπολογιστεί ότι οι συνάδελφοι μετακινούνται με δικά τους έξοδα, γεγονός ιδιαίτερα δυσβάστακτο στις συγκεκριμένες οικονομικές συγκυρίες, με τους μισθούς στο δημόσιο καθηλωμένους επί δέκα χρόνια, με συνέπεια να υπάρξει ακόμη και αδυναμία μετακίνησής μας. Αναλυτικά για τις μετακινήσεις στα νησιά μας:
- κάθε μετακίνηση πρέπει να αποσυνδεθεί από όριο αποστάσεων σε μίλια και να λογίζεται ως εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση ακόμη και οι αυθημερόν ή και η ημέρα της επιστροφής, καθώς ο υπάλληλος είναι δυνατόν να επιστρέψει μετά από πολύωρο ταξίδι το βράδυ στην έδρα του.
- να υπάρχει πάντα το δικαίωμα διανυκτέρευσης (εάν απαιτείται) σε κάθε μετακίνηση.
- να αυξηθεί το όριο των ημερών εκτός έδρας τουλάχιστον στις 80 ημέρες,
- αύξηση της αποζημίωσης για τις εκτός έδρας μετακινήσεις πάνω από τα 40€ (τουλάχιστον 30%) ώστε να ανταποκρίνεται στην ιδιαιτερότητα των νησιών με το αυξημένο κόστος ζωής, ώστε να καλύπτει στοιχειωδώς τα έξοδα του ταξιδιού καθώς και το ποσό της χιλιομετρικής αποζημίωσης (σε περίπτωση μετακίνησης με ΙΧ μέσο) που είναι καθηλωμένο στα 0,15λεπτά/χιλιόμετρο εδώ και 15 χρόνια.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει ενημερώσει όλους τους αρμόδιους με σειρά εγγράφων και υπομνημάτων από το 2016 έως και σήμερα για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και έχει προκαλέσει και σχετική συζήτηση και ψήφισμα σε προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και αναμένουμε πλέον ουσιαστικές ενέργειες για την υλοποίηση των παραπάνω.